1. home
  2. »
  3. bcТуризъм
  4. »
  5. Екскурзии, Почивки в чужбина
  6. »
  7. Обява № 6556705

Егейска Турция от Варна и Бургас, 30.04.2020

Обява №:
6556705
Обява от:
Цена:
415 лв.
Местоположение:

гр. Варна, обл. Варна
Държава:
Турция (TR)
Дестинация:
Троя, Асос, Айвалък, о. Алибей, Пергамон, Измир, Чешме, о. Хиос, Ефес, Дидим
Продължителност:
5 дни
На база:
HB нощувка + закуска + вечеря
Транспорт:
Автобус
ВНИМАНИЕ!
Обявата е изтекла/деактивирана преди 4 дни. Възможно е да не е актуална.
Допълнителна информация

Крайбрежието на Турция - бряг на легенди, предания, богове и титани
Троя - Асос - Айвалък - Шейтан Софрасъ - остров Алибей - Пергамон - Измир - Чешме - о-в Хиос - Ефес - Домът на Дева Мария - Храмът на Артемида - Дидим - Храмът на Аполон - Приене - Милет - Чанаккале

Дата: 30.04.2020

6 дни / 5 нощувки със закуски и вечери

Цена на човек в двойна стая: 415 лв.

ПРОГРАМА
1 ден /30.04./: Варна - Бургас - М. Търново - Чанаккале - Асос - Троя - Айвалък
Отпътуване предходния ден вечерта от Русе /паркинга на жп гара в 22:00ч./, от Шумен /“5-ти км“ в 23:00ч./, от Варна /ул. Антим I в 00:20ч./, от Сл. бряг /бензиностанция ОМВ в 02:00ч./, от Поморие /бензиностанция Петрол в 02:20ч./, от Бургас /бензиностанция ОМВ до хотел „Мираж“ в 03:00ч./ по маршрут ГКПП Малко Търново - Кешан - Гелиболу. Рано сутринта преминаване на пролива Дарданели - тесен пролив и воден път от международно значение, свързващ Мраморно море със Средиземно и Егейско море. Проливът е част от континенталната граница между континентите Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Посещение на античните градове Асос и Троя с местен екскурзовод - една вълнуваща среща с древността. Асос е селище, датиращо от 7 в. пр. н. е. - тук сред свещената планина Ида, все още се виждат внушителните колони и останки от древния храм на Атина Палада, откъдето се разкрива невероятна гледка към живописно нарязаното крайбрежие на Егейско море и остров Лесбос. Големият мислител и философ Аристотел прекарва тук няколко години от живота си, основавайки своя школа. Троя - вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и арена на легендарната Троянска война, описана в епическата поема „Илиада“ на Омир. На хълма Хисарлък са разположени руините на деветте троянски града - от развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, открито през 1870г. от заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман. Продължаване към Айвалък - разположен в красив залив на Егейско море, точно срещу митичния гръцкия остров Лесбос. Името му означава “Мястото на дюлята”, но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. В древността градът е бил познат под името Кидонай и са съжителствали гърци и турци. Настаняване в хотел в местността Саръмсаклъ. Вечеря. Нощувка.

2 ден /01.05./: Айвалък - „Шейтан софрасъ“ - остров Алибей - Пергамон
Закуска. Спирка при „Масата на дявола“ /Шейтан софрасъ/ - извисяваща се скала с причудлива форма. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос. Пешеходна разходка из Айвалък и остров Алибей, познат още и като Джунда, свързан посредством мост със сушата. Това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. Островът е известен с многобройните християнски църкви и манастири, както и китни рибни ресторантчета, подредени едно до друго по крайбрежието. Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи с изящни дървени и каменни елементи. Посещение на Пергамон, който е бил гръцки и римски културен център. Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Велики, Лизимах, един от пълководците му, получил западната част на Анадола и избрал за съхраняване на неизброимите богатства непристъпната скала, където впоследствие бил построен град Пергамон. Изобилието от добре съхранените архитектурни паметници свидетелстват, че в миналото Пергамон е бил богат гръцки и римски културен център. Светилището на Асклепий - храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, счита се за първата болница в човешката история. Тук Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова и този факт днес е в основата на змията в логото на съвременната фармация. Комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в. сл. Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Акропола, където е била знаменитата Библиотека, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови свитъци и др. Настаняване в хотел в района на Измир - Чешме /Сеферхисар. Вечеря. Нощувка.

3 ден /02.05./: Чешме - остров Хиос
Закуска. Свободно време за разходка и плаж при подходящо време в Чешме / Сеферхисар или по желание еднодневна екскурзия до остров Хиос. Чешме e живописно градче на брега на Егейско море, между Измир и близкия гръцки остров Хиос. В Античността е бил един от най-прочутите балнеокурорти, изграден и развит като такъв от римляните. Съвремнния град е спокойно и живописно местенце, което днес продължава да привлича туристи с топлите си води и дългите плажни ивици. В сърцето на градчето се намира замък, изграден от Генуезката република през 14 век, когато са владеели тези земи. От тук се разкрива красива панорамна гледка към града и яхтеното пристанище. Във вътрешността на замъка се помещава и музей, съхранил останки от цивилизациите, населявали тази местност. Хиос е остров с вековна морска традиция, отразена в местните обичаи и артефакти. Пълен с история за завоевания през вековете, любов, а също и историите на художници и учени. Тук е и домът на световноизвестната мастиха /или мастикс, също сакъз - природна дъвка, билков или природен тамян/, която е в списъка на традиционните гръцки продукти и векове наред е била основен източник на препитание на местните жители. Хиос е едно от местата, считано за родно на Омир и на режисьора на филма „Хари Потър” - Кристофър Кълъмбъс. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден /03.05./: Измир - Ефес - Домът на Дева Мария - Дидим
Закуска. Пешеходна разходка в Измир, наричан в Турция „красивият Измир“. Градът се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Основан от троянци, днес е третият по големина град на Турция и второто по големина пристанище на страната след Истанбул и един от големите центрове на търговия в страната. Притежава перфектната комбинация от съвременна Средиземноморска Европа и традиционна Турция. Широките булеварди и модерните стъклени сгради естествено си съжителстват с традиционните къщи с керемидени покриви, пазар от XVIII в. и стари джамии. Разглеждане на забележителностите - Конак Мейдан, широк крайбрежен площад с пищно украсена 25-метрова часовникова кула - Сахат Кулеси, емблема на града, Кметството, Кемералтъ чаршия. Следобяд по желание посещение на Ефес и Дома на Дева Мария с местен лицензиран екскурзовод или свободно време в Кушадасъ. Ефес е един от най-добре запазените антични градове в Средиземноморието, витрината на егейската археология в Турция. Някога е бил един от най-богатите търговски пристанищни градове между Близкия изток и средиземноморските пристанища на Запада. Заселен около 1000 г. пр. н. е. от йонийците, неговите обширни и внушителни руини свидетелстват за древната му роля като столица на римската провинция Азия. Ще се разходим по автентична павирана с мрамор улица, прорязана от колела на колесници, покрай която са разположени съхранените сгради, като Големия театър за 25 000 зрители и красивата двуетажна библиотека на Целз, построена през 135 г., една от най-големите библиотеки и най-изящните оцелели сгради от античността. Изкачване до къщата на Дева Мария, с трите чудотворни извора и стената на желанията. Счита се, че след Христовото разпятие, Апостол Йоан и Божията Майка напускат Йерусалим и се заселват по тези места. Дева Мария остава в този дом до края на живота си, а днес той е един от най-посещаваните туристически обекти в Егейска Турция и място за поклоничество. Вечерта настаняване в хотел в Дидим.

5 ден /04.05./: Дидим - „Трите антични града Приене - Милет - Дидима“ - Чанаккале
Закуска. Преди обяд свободно време или по желание посещение на „Трите антични града Приене - Милет - Дидима“ - една вълнуваща среща с древността. Приене е бил опожарен в древността и е отлично съхранен, поради което го наричат “Помпей на Мала Азия” /посещенето изисква изкачване на стръмни участъци и стъпала/. Разглеждане на агората с четирите колони, останали от храма на Атина Палада и на един от най-запазените театри. Продължаваме към Милет - търговски център, пристанище, люлка на античната гръцка философия. Разглеждане на Амфитеатъра и руините на града. Посещение на величествения храм на Аполон в Дидима - един от най-големите паметници на Стария свят, строен в продължение на шест века. Следобед отпътуване за Чанаккале. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ден /05.05./: Чанаккале - Лозенград - Бургас - Варна
Закуска. Свободно време в Чанаккале - съвременен многолик и оживен град с богата история, легенди и природни дадености. Разходка по крайбрежния булевард, където се намира символа на града - внушителният Троянски кон, реквизит от филма „Троя”, подарък на града; Часовниковата кула и старият град, който ще Ви пренесе в едни различен свят с калдаръмени улички и запазени стари сгради, в които се помещават кафенета и ресторантчета. Отпътуване за България. Пристигане късно през нощта в Бургас и Варна.

Цената включва:
- Транспорт от Варна, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Бургас с комфортен туристически автобус;
- Пътни, фериботни и туристически такси;
- 1 нощувка, закуска и вечеря в хотел 3* в Айвалък / Саръмсаклъ, при настаняване в двойни и тройни стаи;
- 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3/4* в Чешме / Сеферхисар, при настаняване в двойни и тройни и стаи;
- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 5* в Дидим, при настаняване в двойни и тройни стаи;
- 1 нощувка и закуска в хотел 3* в Чанаккале, при настаняване в двойни и тройни стаи;
- Екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод;
- Медицинска застраховка за лица до 69 год.;
- Представител на фирмата-организатор по време на пътуването.

Цената не включва:
- Входни такси и билети за туристически обекти;
- Посещение на Троя - 15 евро /включва входна такса и екскурзоводско обслужване/
- Посещение на Пергамон - 15 евро /включва входна такса и екскурзоводско обслужване/;
- Еднодневна екскурзия до остров Хиос - 45 евро /включва трансфер, транспорт на острова и екскурзоводско обслужване, пътуване с ферибот/;
- екскурзия Ефес, Къщата на Дева Мария, Храмът на Артемида - 40 евро /включва транспорт, входни такси, екскурзоводско обслужване на български език/;
-Трите антични града Приене - Милет - Дидима - 30 евро /включва транспорт, входна такса, местен лицензиран екскурзовод на български език/
- Медицинска застраховка за лица над 69 год. - 14 лв.;
- Настаняване в единична стая - 120 лв.

Напиши първи коментар
 
 
Контакт с подателя
Бенитур - Варна
snimka
Бенитур
http://www.benitour.com
обл.Варна, гр. Варна, бул. ”Мария Луиза” 7
Обяви от същия потребител: Виж всички 62 обяви
 
Разбрах!

Сайтът www.alo.bg използва бисквитки. Виж повече.