Продажба 1536 кв.м В регулация (УПИ)

Обява №:
5924571
Обява от:
Цена:
99 840 EUR65 EUR/кв.м
Местоположение:

гр. Китен, обл. Бургас, (Виж гр. Китен на картата)
Вид сделка:
Продажба
Квадратура:
1536 кв.м
Регулация:
В регулация (УПИ)
Ток:
С ток
Вода:
Водопровод
Наличие на проект:
-
Особености:
Асфалтов път Виза До главен път За жилищно строителство Канализация Панорамна гледка Първа линия море Равен
Актуализирана преди 11 дни. Валидна още 19 дни.
Допълнителна информация

Бихме искали да предложим на Вашето внимание тази удивителна възможност да притежавате прекрасен и в същото време уникален парцел, разположен на първа линия в гр. Китен, общ. Приморско. Парцелът е урегулиран и се простира върху 1 536 кв.м., с характеристики: Плътност - 20%; Кинт - 0,5; Височина - 7 метра. Параметрите на имота позволяват построяването на триетажна вила, от която ще се откриват великолепни гледки към морето. Надморската височина е до 10м., което се смята за оптималната височина за построяването на луксозна вила, тъй като тази височина гарантира по - ниска влажност на въздуха, отколкото на морското ниво.
гр. Китен
 
Местоположение: Град Китен се намира в югоизточната част на Република България, на Черноморското крайбрежие, на 55 км югоизточно от областния център гр. Бургас, 5 км южно от общинския център Приморско и 12 км северозападно от центъра на съседната община Царево. Разположено е северно от устието на Китенска река, а част от него - на малкия полуостров Урдовиза.
Основните особености на релефа в Китен, които са и от първостепенно значение за туризма, са двата живописни залива - Караагач и Атлиман и плажните ивици. Съчетанието на гористите разклонения на Странджа и морето допринася за това. Плажовете са може би основният природен ресурс, който обуславя развитието на Китен като курортно селище и като център за лятна морска рекреация. Град Китен разполага с два пясъчни плажа с обща площ от около 145 000 м2. Северният плаж или „Китен-Атлиман“ се намира в дъното на едноименния залив. Той е с площ от около 81 000 м2, която включва и красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг. Южният плаж условно се разделя на два - плаж „Китен-юг“ и плаж „Къмпинг Китен“. Той е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето. Дължината на бреговата му ивица е 1380 м. На юг достига до устието на р. Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където сега е изграден пристанищният кей. В близост до Китен са плажовете на ММЦ - „Приморско“ и „Приморско-юг“, които са сред най-големите плажове на Черноморието южно от Бургас. Китен има мек, слънчев, топъл и влажен преходносредиземноморски климат. Средната годишна температура е 12°С, а средната януарска не пада под 2°С. В Китен не се наблюдават характерните за вътрешността на Странджа мразове през зимата. Средната дневна температура през лятото е 27°С, като то е топло с около 1700 слънчеви часа от май до октомври.
Преобладаващите ветрове са с посока северозапад, както и бризова циркулация през топлото полугодие. Добрите климатични условия, съчетани с особеностите на релефа - затворените заливи, предполагат спокойно море през по-голямата част от летния сезон. Неблагоприятни са силните дъждовни и гръмотевични бури в края на летния сезон обикновено в края на август и септември. Курортът е разположен на брега на Черно море, което само по себе си е затворено море - единствената му връзка със Световния океан е протокът Босфор, който го свързва с Мраморно море. Това обуславя ниската му соленост, за което допринасят и вливащите се в него големи европейски реки Дунав, Днепър, Днестър и Дон. 18-те промила соленост отличават Черно море от всички други морета, както слабо изразените приливи и отливи, а също и липсата на опасни морски обитатели. Тези условия дават прекрасни предпоставки за развитието на летен морски туризъм по бреговете на този воден басейн, както и на други рекреационни дейности като водни спортове, риболов и т.н.
Китен се намира на малък полуостров между двата малки черноморски залива Караагач и Атлиман (вторият е най-южната част на Дяволския залив). В тях съответно се вливат реките Караагач, или наричаната още Китенска река, и Дяволска. И в двете реки се срещат речен и блатен кефал, черна мряна, бяла риба. В курорта има и минерален извор, който се намира близо до къмпинг „Атлиман“. Водата идва от дълбочина около 700 м. Той е канализиран и с установен химичен състав (нитрати, хлориди - 277 мг/дм3). Водата на този извор се използва предимно за пиене.
Основните растителни видове, които създават облика и сред които е разположена голяма част от курорта, са различните видове дъб, като благун, горун, цер, и изкуствените насаждения от бял и черен бор. Среща се също така дрянът, а главно около залива Караагач има значително залесяване с топола. Устието на Китенска река е обрасло с блатна тръстика, върба, а по стръмния клиф към Южния плаж се среща дива лоза. От странджанската растителност се срещат определени видове растения, чието виреене е обусловено от климатичните влияния на морския тропик, като храстовидното субтропично растение Филиреа медиа, наричано „пърнар“, красивото вечнозелено растение Рододендрон понтикум, известно като странджанска зеленика и др.
Животинският свят на територията на Горското стопанство е представен от благороден елен, сърна, дива свиня, заек, бекас, които са от главно значение за ловния туризъм. Други разпространени животински видове са катерица, източноевропейски таралеж, различни видове змии, жаби, водна костенурка, бръмбар-рогач, гларус и др. Разнообразието от видове в морето и речното устие също не е малко и е от значение за риболова като спорт и като поминък на местното население. С най-голямо стопанско значение са паламудът, който се лови с мрежи и на чепаре в периода октомври-ноември, и сафридът (най-търгуваната риба). Други срещани видове са калкан (най-скъпата риба), попче (около 30 вида - кадънка, лихмус стрингил, черно попче, пясъчно попче и др.), барбун (царска риба), илария, лефер, скорпид (броят му значително се е увеличил през последните 3 - 4 години), лаврак (вид кефал), ватос (морска котка - рядка, известен деликатес), черноморска акула, дракон (намаляла популация), делфин. Срещат се също така много видове раци - паур (най-разпространен), грападжия, пясъчник, черен рак; скариди; черна мида; рапан; морска видра и др. В река Караагач най-разпространени са шаран, речен кефал (в големи количества), каракуда, белица, бяла риба и др.
Екологичната обстановка на Китен се обуславя от разположеността на поселението в един сравнително екологично чист район. В близост до курорта няма предприятия на тежката (а също и на леката) промишленост, нито пък голямо пристанище. Курортът се намира в непосредствена близост до природния парк „Странджа“, обявен за такъв през 1995 г. Той обхваща площ от 116 133 хектара и е един от най-големите в страната. Парк „Странджа“ включва резерватите „Силкосия“, „Лопушна“, „Витаново“, „Тисовица“ и историческата местност „Петрова нива“.
Създаден е за да се запази уникалната растителност, съчетаваща множество от ендемити и реликти като космат дъб, източен бук, източен горун, черен габър, мъждрян, конски кестен, дървовидна хвойна, див жасмин, псевдо маквиси, странджанска зеленика, бясно дърво, арменски дъб, див нахут, дива смокиня и др.
В близост до Китен е и парк „Ропотамо“. Той е обявен за резерват през 1940 г., изменен 1956 г., а от 1962 г. е народен парк. Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ 847 хектара. В границите на парка има 4 резервата - „Змийски остров“, „Морски пелин“, „Аркутино“, „Водните лилии“. Създаден е с цел да се запазят типичните горски съобщества от лонгозен и низинен тип растителни елементи от съседни фитогеографски райони - медитерански, предноазиатски понтийски, ендемични и реликтни видове и съобщества, редки псамофити пясъчна лилия, лианоподобни растения. Природата е изключително красива и привлекателна. Има малки блата, в откъснати стари корита на реката е формиран характерен растителен и животински свят, има причудливи скални образувания (Лъвската глава), просторни плажове, красиви пясъчни дюни, живописни пейзажи. Китен може да се похвали с добра екологична обстановка, която дава възможност за развитие на туризма. Защитените местности и парковете могат да бъдат причина за привличане на още туристи, което може да разчупи типичната за района лятна морска рекреация, или да се съчетае с нея. Много от гостите на града предпочитат Китен заради по-чистото море, красивите горски масиви. Целта е това да се запази и Китен да задържи славата си на един екологично чист морски курорт.
История: Историята на селището е много древна. Непосредствено до днешното село Китен може да се видят останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 км от Созопол на едноименния черноморски полуостров. Името Урдовиза идва от бронзовата епоха в древна Тракия. То е старо тракийско селище, което намира потвърждение с изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика (главно фрагменти от амфори), и фрагменти от червенофирнисови римски съдове, открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Към края на XIX-ти век стената на Урдовиза все още е била много добре запазена.
Една от хипотезите е, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането ѝ. Първото име на селището е Урдовиза - в памет на Стана Урдовиза
Издаденият за целта специален султански ферман освободил населението от всички данъци и берии. Областта била наречена Хасекията или Асекия. Това било през първите години от завладяването на България от Османската империя, а привилегиите хасекийци ползвали до към първата половина на XIX век.. През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват 14 малки къщи тип „шаронски“ по програмата на французина Рене Шарон. Водата, благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч, къщичките наподобявали китка и от 1932 г. населеното място носи името Китен (красив, прекрасен). В селището е бил построен параклис, посветен на Свети Спас - „Възнесение“, който днес е възстановен. Този празник е бил посветен на здравето, празнуван 40 дни след Великден.
Китен започва да се развива бързо като курортно селище през 60-те години на XX век благодарение на добрите ресурси за туризъм. През 60-те, 70-те и 80-те години големи промишлени предприятия, ведомства и институции в България изграждат значителна по мащаб собствена почивна база на територията на Китен. Курортът е уникален в това отношение понеже никъде по нашето Черноморие няма такова концентриране на ведомствена база. А през 1962 г. селището получава статут на национален курорт. През 90-те години е бумът на строителството на частни хотели и квартири, ресторанти, увеселителни заведения. За период от 10 години са издигнати 30 нови хотела, множество станции са обновени застроената площ на селището нараства около 4 пъти.
С решение на правителството на 17 юни 2005 г. село Китен придобива статута на град.
Забележителности: Китен е много красиво кътче за отдих на български и чуждестранни туристи. Градчето разполага с два плажа - Атлиман (на север) и Урдовиза (на юг). Курортът разполага и с малко пристанище, от което може да се наеме кораб за разходка до съседни селища - Приморско, Лозенец, Ахтопол.
В града се намират останките от крепостната стена на старинният град Урдовиза. Те са част от военна морска база, затова достъпът до тях е ограничен. Очаква се отпускане на средства за тяхната реставрация.

Напиши първи коментар
 
 
Контакт с подателя
snimka
Димитър Гайдов
Управител офис Созопол и Царево
http://www.omegareal.com
обл.Бургас, гр. Бургас, пл. „Баба Ганка” №5, ет.2
Обяви от същия потребител: Виж всички 800 обяви
90 000 EURпреди 30+ дни Тристаен апартамент 106 кв.м Тухла 1 етаж Партер Тристаен апартамент 106 кв.м Тухла 1 етаж Партер | Апартаменти, Стаи | гр. Созопол

Тристаен апартамент 106 кв.м Тухла 1 етаж Партергр. Созопол, Бургас

145 000 EURпреди 30+ дни Тристаен апартамент 87 кв.м Тухла 3 етаж Непоследен Тристаен апартамент 87 кв.м Тухла 3 етаж Непоследен | Апартаменти, Стаи | гр. Созопол

Тристаен апартамент 87 кв.м Тухла 3 етаж Непоследенгр. Созопол, Бургас

22 000 EURпреди 30+ дни Едностаен апартамент 37 кв.м Тухла 3 етаж Непоследен Едностаен апартамент 37 кв.м Тухла 3 етаж Непоследен | Апартаменти, Стаи | гр. Приморско

Едностаен апартамент 37 кв.м Тухла 3 етаж Непоследенгр. Приморско, Бургас

315 000 EURпреди 7 дни УПИ в Мадика в зона за промишлена и складова дейност Продажба 6500 кв.м В регулация (УПИ) С ток Водопровод | Парцели за застрояване, Инвестиционни проекти | Северна промишлена зона гр. Бургас

УПИ в Мадика в зона за промишлена и складова дейностСеверна промишлена зона, гр. Бургас

150 000 EURпреди 30+ дни Тристаен апартамент 125 кв.м Тухла 5 етаж Последен етаж Тристаен апартамент 125 кв.м Тухла 5 етаж Последен етаж | Апартаменти, Стаи | гр. Созопол

Тристаен апартамент 125 кв.м Тухла 5 етаж Последен етажгр. Созопол, Бургас

77 000 EURпреди 30+ дни Отличен тристаен апартамент с ТОП местоположение! Тристаен апартамент 81 кв.м Тухла 2 етаж Първи жилищен | Апартаменти, Стаи | гр. Свети Влас

Отличен тристаен апартамент с ТОП местоположение!гр. Свети Влас, Бургас

9 000 лв.преди 11 дни Парцел до вилната зона на Банево Земеделска земя 4100 кв.м пета категория | Земеделска земя, градини, лозя, гора | Банево гр. Бургас

Парцел до вилната зона на БаневоБанево, гр. Бургас

114 000 EURпреди 30+ дни Триетажна луксозно обзаведена къща във вилна зона Триетажна 170 кв.м РЗП 470 кв.м двор | Къщи/Вили | гр. Свети Влас

Триетажна луксозно обзаведена къща във вилна зонагр. Свети Влас, Бургас

 
Разбрах!

Сайтът www.alo.bg използва бисквитки. Виж повече.