1. home
  2. »
  3. bcИзкуство, Хоби
  4. »
  5. Сувенири
  6. »
  7. Обява № 5866396

Подарете истинска подкова за късмет!

Обява №:
5866396
Цена:
10 лв.
Местоположение:

гр. Айтос, обл. Бургас
Състояние:
Актуализирана преди 3 дни. Валидна още 43 дни.
Допълнителна информация

Подарете истинска подкова за късмет!

Може да направите незабравим и уникален подарък на близък човек - подарете му подкова! Изненадайте го нетрадиционно, но много оригинално!

Подковите са подходящи и за декорация на врати, портали, ферми, огради, гаражи, камини, барбекюта, летни кухни и др.

Цена - 10 лв. / брой.

Пращаме с Еконт - доставката до офис излиза около 4 лв.

ЕТО КАКВО ЩЕ НИ ДОНЕСЕ ПОДКОВАТА, АКО Я ПРИТЕЖАВАМЕ:

Подковата е предмет, изработен от метал, който се подковава със специални гвоздеи, наречени клинове за копитата на конете, с цел предпазването им от нараняване и износване на копитната капсула. Конските подкови имат приблизителната форма на дъга.
В много култури по света съществува поверието, че намерената подковата носи щастие и е разпространен обичаят да се закача подкова над входната врата на дома.

Експерти по Фън Шуй са категорични, че обезателно не бива да пропускате да сложите подкова над входната ви врата. По наш обичай ние слагаме подковата да сочи надолу, което означава, че щастие ще споходи всеки, който прекрачи прага на дома ви. Ако обаче я поставите обърната нагоре, то подковата ще запази щастието във вашия дом.

Вярва се, че подковата, е мощен талисман, и непременно ще ви донесе успех. Животът ви ще бъде застрахован от всякакви беди и несгоди. Изобщо хващайте щастието - да не ви избяга!

Железните подковипоглъщат разрушителната енергия на завистливите погледи и лошите пожелания, защитавайки аурата на собствениците си.

Намисли си желание

Искате най-съкровеното ви желание да се сбъдне? Ако имате желязна подкова, която сте намерили или са ви я подарили, излезте на пътя при растяща луна, плюйте три пъти наляво и, намисляйки си желание, хвърлете подковата през лявото си рамо. Тръгнете си, без да се оглеждате. Желанието ви на всяка цена ще се сбъдне.

Където се закове, дяволът не припарва

В стари-прастари времена по земята пътешествал инкогнито самотен бог, добил облика на кон. Препъвайки се в един камък, той загубил подковата от задния си крак. Тази подкова, която блестяла като сто хиляди ярки звезди, била видяна на пътя от старица. И щом я взела в ръце, тя тозчас се превърнала в неземна красавица, точно каквото било заветното й желание. Младостта и хубостта не напуснали бабата, докато поради разсеяност тя не загубила божествения подарък.

Подковата намерил друг човек. Сбъднала се и неговата мечта. Оттогава подковата носи щастие на хората…

Тази версия ни предлага обяснение на божествения произход на талисмана, но подковата си има и друго родословие - от дявола. Веднъж лукавият отишъл при един ковач и го помолил да подкове копитото му. Сбъркал сатаната - не разбрал, че този ковач всъщност е светец. Той пък, без да се мае, се захванал за работа и приковал злодея към стената. Дърпал се рогатият, дърпал се, но не могъл да се освободи. Взел да моли за пощада. В замяна на свободата му светецът поискал дяволът да се закълне, че никога няма да се появява там, където има подкова.

Въпреки лукавия си нрав дяволът удържал на думата си. И хората започнали да заковават подкови над вратите на домовете си…

Пазител от зли духове

Като амулет срещу нечисти сили подковата се използвала в Европа още през Ранното средновековие. В Германия три подкови, забити до възглавницата на болен, гарантирали скорошното му оздравяване. Италианците слагали подкови над вратите на жилищата си, за да не проникват там нечисти сили. Със същата цел английските фермери закопавали конска “обувка” в земята под прага на домовете си. В морската страна Испания с подкови украсявали корабните мачти, пазейки съдовете от капризите на природните стихии. Така впрочем направил и великият адмирал Нелсън - на мачтата на неговия флагман “Виктория” също имало подкова. Възможно е блестящите победи на адмирала да са се дължали и на нея.

Вие можете да се сдобиете с подкова и сами, по-добре е обаче, ако ви я подарят с пожелание за добрини и щастие. Колкото повече са подарените талисмани, толкова по-щастлив е техният притежател.

Как е правилно да я окачваме?

Всичко зависи от това, каква задача поставяте пред талисмана.

В Европа подковата обикновено се поставя с дъгата надолу - в това положение тя напомня чаша, символа на плодородие и процъфтяване. Ако искате да забогатеете, правете като европейците. Ако желаете в дома ви да царят спокойствие и хармония, поставяйте подковата с дъгата нагоре. Впрочем подковата, забита над вратата именно в такова положение, ще прокуди от къщата лошите хора и злите сили.

Ако наместите подковата с дъгата отляво, в нейните очертания лесно ще познаете буквата “С” - първата в думата “щастие”. Впрочем със същата буква “С”, само че латинската, започва и името на Христос /Christ/. Ето защо, украсявайки жилището си с подкови полумесеци, вие не само ще привлечете щастието, но и ще защитите себе си от съблазни и лоши помисли.

На всички е известно, че подковата е древен и може би, най-известния талисман, носещ в дома ни късмет, успех, богатство. И това поверие е широко разпространено в най-различни страни по света. Защо хората са започнали да приписват магически свойства на един толкова обикновен предмет?

Малко история

Кога за пръв път са започнали да подковават конете, със сигурност никой не знае. Едно е достоверно, че в древния Рим стопаните са проявявали грижа за конете и мулетата. Надявали са на краката им специални „обувки“, направени от дърво или метал. Закрепвали ги с кожени ремъци.

В древните ръкописи е описано как император Нерон, готвейки се да посети Олимпийските игри, заповядал да „обуят“ няколко хиляди мулета със сребърни пластинки, закрепени към краката им с ремъци.

Първите подкови са открити при погребението на на краля на франките Хилдерик, починал през 482 година през нашета ера. В гробницата са открити останките на боен кон, на който са подковани и четирите крака. Но как са били закрепени, не са успели да разберат.

През средните векове в Европа са започнали да закрепват подковите към краката със специални гвоздеи.

Кога са се зародили легендите за подковите, носещи щастие?

Многочислените легенди и поверия за подковите произлизат от реалния живот. През ранните векове на нашата ера желязото току-що е започнало да се появява в Европа. Било е много скъпо и всяка желязна вещ е имала много висока стойност.

В селските дворове желязото е било изключителна рядкост. И когато някой намерел подкова на улицата, то това се смятало за голяма находка. От подковата можело да се измайстори нещо - например нож или няколко гвоздея.

В различните европейски страни съществуват свои легенди за подковата като символ на благополучието, късмета и щастието. Ето ви една англо-саксонска приказка за преподобния Дънсън и Дявола.

При бъдещия Кентърберийски архиепископ Дънстън, който бил и ковач по съвместителство, дошъл Дяволът и го помолил да го подкове. Дънстън го подковал толкова силно и здраво, че той от болка започнал да вие и да се търкаля. Молейки за свобода, Дяволът се заклел, че никога няма да се опита да влезе в порта или врата, над която има подкова.

И по нашите земи също се е смятало за добра поличба да намериш подкова по пътя. В някои места е съществувал специален ритуал за подобни случаи. Трябвало да се вдигне подковата, да се плюе, да се намисли някакво желание и след това през лявото рамо да се хвърли надалеч, след това без оглеждане, да се върви напред. На други места е съществувал друг обичай: вземали са находката и са я заковавали на входната врата.

Къде е най-добре да поставим подковата?

Това зависи какво щастие искате за дома си, за себе си и семейството си.

Ако заковете подковата над вратата с „рогата“ нагоре това ще привлече в дома ви заможност, мир и благополучие.

Ако по време на пълнолуние поставите подковата на прозореца с краищата, насочени към дома, вие ще спечелите от тото, лотария, ще получите премия или ще ви увеличат заплатата - т.е. така подковата привлича пари в дома.

Ако подковата се вози в колата ви, тя ще ви запази живота и ще успявате да избягвате разправиите с органите на КАТ.

Ако в дома ви цветята не растат добре, поставената до тях подкова ще реши и тази задача. Бурният ръст на цветята ще бъде подсигурен.

Искате да получите помощ по различни важни дела, тогава закопайте талисмана си в юго-източна посока на дома си. Така навреме ще получите подкрепа и проблемите ви ще намалеят. Само че не я оставяйте дълго в земята, току-виж някой друг търсач на щастие вземе, че я намери…

С какво още може да ощастливи подковата своя собственик? Тя ще ви помогне да привлечете късмет, да ви се изпълни заветно желание, да станете богат, ще ви помогне да регулирате отношенията с близките си, да съхраните здравето, ще ви подари любов, и накрая ще ви изпрати спокойни пророчески сънища.

Железните подкови поглъщат разрушителната енергия на завистливите погледи и лошите пожелания, защитавайки аурата на собствениците си. Подкова, окачена на врата като колие или прикрепена към вратовръзката, носи на собственика си успех, помага му да постигне целите си. Такъв талисман разпалва позитивна агресия, страст, смелост: аз искам - значи мога и правя. Освен това подковата привлича богатството, осигурявайки на притежателя си постоянно постъпление на парични средства.

 Народната традиция приписва на такъв талисман способност да решава проблеми и в интимната сфера - в частност отървава от импотентност и фригидност. Подковата успокоява съсипаните нерви и премахва емоционалното напрежение. Носенето на такъв талисман се препоръчва на избухливите, чувствителните, гневливите, склонните към депресия хора.

Тагове: подкова, конска подкова, късмет, късметлия, поверия, полезни съвети, традиции, поличби, щастие, вяра, варване, талисман, подарък, подаря, легенди

Напиши първи коментар
 
 
Контакт с подателя
http://galabite.com
обл.Бургас, гр. Айтос
Обяви от същия потребител: Виж всички 164 обяви
30 лв.преди 30+ дни Казани за варене на буркани - 2 бр. | Други | гр. Айтос

Казани за варене на буркани - 2 бр.гр. Айтос, Бургас

20 лв.преди 30+ дни Ръчна коса | Антиквариат | гр. Айтос

Ръчна косагр. Айтос, Бургас

20 лв.преди 29 дни Дамаджана | Антиквариат | гр. Айтос

Дамаджанагр. Айтос, Бургас

 
Разбрах!

Сайтът www.alo.bg използва бисквитки. Виж повече.